Dakpannen vervangen

Schuine daken met dakpannen zijn mooi om te zien, dakpannen zijn daarnaast duurzaam en afhankelijk van het materiaal ook onderhoudsvriendelijk. Wat moet je doen wanneer een dakpan stuk gaat? Met deze tips wordt het vervangen van een dakpan een stuk eenvoudiger.

De juiste dakpan voor elk dak

Met een beetje geluk heb je nog enkele reserve dakpannen liggen. Wanneer dat niet het geval kan er een informatiepakket of brochure van de dakdekker aanwezig zijn met daarin het merk en type dakpan dat gebruikt is. Neem anders contact op met de dakdekker om je verder te helpen. Wanneer de dakbedekking behoorlijk oud is, is het ook een optie om het complete dak opnieuw te laten maken.

Dakpannen vervangen

Met een lange ladder kun je in een aantal gevallen zelf dakpannen vervangen. Maar klim niet zomaar het dak op, niet alleen kun je het dak schade toebrengen, bij een losse of gladde dakpan kan het een gevaarlijke klus zijn! Soms liggen de dakpannen los over elkaar, soms zijn ze met haken of spijkers vastgezet. Controleer bij het vervangen van de dakpan ook de staat van het onderliggende houtwerk.

Bij schade van bijvoorbeeld een vallende tak kunnen er dakpannen beschadigd raken, een dakpan vervangen is een redelijk eenvoudige klus. Bij vragen is het verstandig om eerst contact op te nemen met een gespecialiseerde dakdekker.